Magija Zvuka

Piše> Igor Rakić

Upravljanje Moždanim Talasima Pomoću Zvuka

I dok se nekome čini da upravo otvaram temu “na rubu znanosti”, želeo bi da sa Vama podelim neka saznanja do kojih sam došao istražujući kako zvuk odnosno frekvencije utiču na naše mentalno stanje.
Na početku napominjem da ovo nije naučni članak, nego rezultat eksperimenata koji sam sproveo na sebi kako bih probao da li teorije koje sam čitao odgovaraju stvarnosti ili ne.

Reč je o jednoj paradigmi koja nema tvrdu naučnu podlogu, ali da neke studije pokazuju da ukoliko se mozak izlaže specifičnim frekvencijama možemo uticati na njegovu frekvenciju. .Naime, uglavnom je svima poznato da muzika ima potencijal da utiče na naše emocije, ali ono što sam našao u raznim studijama govori o tome kako je određenim frekvencijama moguće uticati na menjanje opsega moždanih talasa. Dakle ako slušam neku muziku (vibriranje) moj mozak će početi da menja svoju frekvenciju.Hteo sam da probam koliko je to tačno..

Prvo, za neupućene treba da objasnimo šta su to moždani talasi…
Naš mozak vibrira određenim frekvencijama u svakom stanju – spavanju, učenju, uživanju itd. Ti Talasi i stanja koja mi osećamo kada naš mozak “vibrira” tom frekvencijom su sledeća:

40 Hz / Gamma> Više kognitivne funkcije, Percepcija, Rešavanje problema, Strah, Svesnost
13–39 Hz / Beta > Aktivno, Opterećeno ili Anksiozno razmišljanje, Aktivna koncentracija, Paranoja
7–13 Hz / Alfa > Budna opuštenost, Stanje šredspavanje i pred buđenje, REM san, Snovi
–12 Hz / Mu > Sensorimotor rhythm prirodni ritam našeg mozga
4–7 Hz / Teta >Duboka meditacija, NREM Sam
4 Hz Delta / Duboki san bez snova, gubiak poimanja o telu

Ovo je naučno dokazano.

Mesto gde nauka ustupa mesto teoriji je sledeće. Neki istraživači da postoji način da pomoću određene frekvencije navedemo svoj mozak da menja opseg u kojem se nalazi. To bi recimo značilo da ako sam anksiozan mogu da se smirim i zaspim, ako nemam koncentraciju mogu da je dobijem slušanjem neke frekvencije.

Sve ovo, što se čini kao matrix tehnologija, zapravo je deo priče o fizičkom fenomenu nazvanom binaureal beats (http://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_beats) kod kojeg mozak, kada kroz jedno i drugo uho dobija različite frekvencije (npr desno 300, levo 306 Hz) unutra pravi specifican mix, tako da se javlja jedan fantomski vibrirajući zvuk koji je zapravo razlika emitovanih frekvencija (u našem slučaju 6Hz – Teta talas ). Ovaj efekat nazivaju i coctail party noise ili sposobnost mozga da se fokusira na specifičan detalj koji odabere nezavisno od “zagađenosti” okoline.

Ovaj fenomen možete da isprobate, kada poslušate preko stereo slušalica sledeći link http://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_beats.
Ako slušate na oba uha vibracija postoji. Ako ukolonite jednu slušalicu vibracija nestaje (slušajte tiho).

Ali, pitanje je kako možemo da kontrolišemo naše moždane talase?
Potrebna nam je mašina koja ce proizvesti B.Beats uobičajenog budnog stanja, što je opseg beta talasa od oko npr 20 Hz na kojima uglavnom tokom dana vibrira vaša neuralna aktivnost.
potom ta mašina treba da može da lagano menja frekvenciju ka višoj ili nižoj.
trebaju vam slušalice i softver pomoću kojeg ćemo uspeti da u mozgu proizvedemo Binaural Beat, a naćićete ga na ovom sajtu http://www.bwgen.com/download.htm
Važno je da ga slušate min 15 minuta
Ja sam ga testirao i radi dobro. Da je reč o placebo efektu ili fizičkom fenomenu, svejedno mi je.
Na ovim idejama nastala je čitava welness muzička industrija, smerovi u terapiji i razne druge stvari.
Sve to na stranu, pozivam one skloni izazivanju svojih granica da probaju i da mi jave efekte.

Onima opreznijim koji ne žele da “vibriraju” dajem link sa muzikom za koncentraciju koja radi po istom principu: http://www.youtube.com/watch?v=uoDGHoFVZpQ, na tom mestu ćete naći gomilu slične muzike.

Misli široko, vidi duboko
Igor

5 responses to “Magija Zvuka”

 1. Tanja says :

  Uopšte ne zvuči neverovatno, niti čudno već krajnje logično. Zašto već ne postoji takav aparat u prodaji, koji to može po želji proizvoditi- valjda je jasno, zbog raznih oblika mogućih zloupotreba, jer kako se može delovati na smirivanje, opuštanje i sl, tako može i …

 2. Kaća says :

  Probala ja BrainWave Generator pre par godina bez mnogo uspeha jer mi je izazivao glavobolje. Zatim sam pronašla audio kompilacije u kojima su bitovi praćeni relaksirajućom muzikom, ali se ispostavilo da je momenat opuštanja proizvodila upravo muzika a da bitova nije maltene ni bilo (loša reprodukcija). Ne verujem da je placebo upravo zbog reakcije na bwgen, ali zaključila sam da je neophodno imati odgovarajuću opremu (loše slušalice mogu da “zaprljaju” frekvenciju bitova, rekoše mi). Mimo eksperimenata, teorija o fenomenu nas makar tera da razmislimo na koji način frekvencije zvukova koje nas okružuju utiču na naš mozak (zamisli komšiju koji buši, npr.)

 3. Anonymous says :

  Divno, zivim u Londonu i radim na transformaciji svesti. Nadam se da bi mogli razmenjivati iskustva. Moj blog http://www.innate-wellbeing.blogspot.co.uk

 4. Anonymous says :

  Stvar funkcionira dobro. Isprobavam te zvukove neko vrijeme i mogu reći da postoje znatni pomaci na nekim poljima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: