Vežbanje Životne Joge

Piše: Igor, R.

Fleksibilnost nije popuštanje, to je veština koja mi omogućava da se prilagodim okruženju kako bi postigao ono što hoću.

Ako je život igra, OK je katkad izgubiti kojeg piona, ponekad i laufera ili topa. Čak, nekad od nas igra traži da žrtvujemo i kraljicu, ali ako žrtvujemo kralja ili komšiji damo svoju tablu za igranje šaha kuda onda idemo? Šta dobijamo time ako radimo na svoju štetu, a u tuđu korist, osim zadovoljenja programa koji su nam oko treće godine instalirali roditelji?

 

Popuštanje je odustajanje od cilja. Fleksibilnost je nalaženje rešenja da uprkos promenama i problemima postgnemo to što želimo.

Zato dobri igrači životnih igara znaju šta im je cilj, kreću u akciju i neverovatno su fleksibilni. Oni, za razliku od drugh koji očekuju da će stvari same da se reše ili odustaju popuštajući pred prvim pritskom, vežbaju veštinu koju bi  neko nazvao “životnom jogom”. Ona počiva na premisi da je život nešto što se dešava, a da mi treba da  uvežbavamo kako da budemo fleksibilniji od promena koje nam on nameće.

Kao voda. Ona uvek pronađe put.

 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Vežbanje Životne Joge”

 1. silverg says :

  Yup, kao voda… Ali gde je granica popuštanja i fleksibilnosti? Ili možemo sebe ubediti da nismo popustili, već bili fleksibilni?

 2. Intelektualne veštine says :

  poz Silverg. Mozes li da mi pojasnis pitanja?
  Igor, R.

  • ivan says :

   silverg je dobro primetio, ali ostao nedorečen. Zašto je popuštanje odustajanje od cilja? Time se postiže kompromis: malo moje, malo tvoje.
   Sa druge strane i fleksibilnost nije jasno posravljena. Da li biti fleksibilan znaci držati se cilja i tražiti put do njega na sve načine (kao voda) ili je u pitanju tehnika gde je moguća re-evaluacija cilja? Jer, ukoliko se prilagodjavamo uslovima na tabli onfa je potrebno i prilagodjavanje cilja. Meni je to fleksibilnost…
   Nadam se da sam uspeo da objasnim dilemu koja mi se javlja oko popuštanja vs. fleksibilnosti…

 3. Boban Jovanović says :

  Pretpostavljam da je hteo reći, a i mene zanima, kako da prepoznamo kada smo dali i kraljicu, a da ne preteramo pa damo i kralja i tablu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: