Bolje je igrati igrice nego ići u školu

piše: Mateja Opačić

Škole bi morale pod hitno da se zamene nekim interesantnim interaktnivnim, online, multiplayer igrama. To je jedan od najefikasnijih načina da svet izađe iz globalne krize u kojoj se nalazi.
Šta igrice mogu da nauče decu, a da im to koristi u životu:

– Deca brže usvajaju materiju kroz igru nego na nastavi,
– Deca se više angažuju u igrici i stiču naviku da aktivno učestvuju u rešavanju problema,
– Prilikom igranja koriste najnovije tehnologije,
– Razvijaju krativnost,
– Razvijaju reflekse,
– Razvijaju lateralni način razmišljanja,
– Online igrice omogućavaju i vežbanje komunikacije iz različitih aspekta što obezbeđuje bolje socijalne veštine,
– Razvijaju sposobnost rešavanja problema,
– Konstantan pozitivan pristup problemima i njihovom rešavanju,
– Mogu da istraže različite vrste poslova pre nego što pronađu koji im najviše odgovara.

Piloti pre nego što sednu u kokpit moraju da provedu određeni broj sati u simulatoru. Dakle, da se igraju. I to je sasvim u redu, jer to je pravi pristup. Jedna prijateljica je završila obuku za pilota, zato što je predhodno dane provodila u igranju na “Flight simulator”, što ju je navelo da se oproba i u pravom avionu. Instruktor je bio oduševljen što je sve komande i pravila već znala.

Više bih voleo da mi gradonačelnik bude neko ko je predhodnih šest godina po deset sati dnevno igrao neku similaciju grada (“Sim City”, “Virtual City”, “my-virtual-city”, “Electro City”, etc…), nego bilo koji političar koji je na tu funkciju došao po “stranačkom pravu”.
U ostalom, koliko bi naš svet bio bolji kada bi deca sazrevala i osposobljavala se za život kroz igru? Kroz razne simulatore života, poslova, itd…

Napravio sam malu anketu među svojim studentima i više od 80 odsto njih je naučio engleski jezik kroz igrice. Oni tvrde da su imali više koristi u učenju stranog jezika tokom igrica nego od svih časova u školi.

Da bi u potpunosti škole zamenili igricama, neophodno je da se kreiraju adekvatne i edukativne igre koje bi, osim onoga što igrice već danas daju, obezbedile i dodatne pogodnosti poput opšteg obrazovanja o kulturi i specijalizacije za konkretne poslove.

Leave a comment