Kaligrafija

Piše: Mateja Opačić
Prijateljica, dizajner:
– Uništili su decu u školi! Nekada se u školi učilo lepo pisanje, a sada im samo pokažu slova i odmah ih teraju da pišu brzo. Diktiraju im lekcije, i ostalo gradivo. I, naravno da im je rukopis ružan.
Razmišljam o tome. Pa, dobro, možda ne treba ukinuti pisanje rukom, ali svakako ne treba da se školovanje zasniva na tome, kao što je to slučaj sada. Pisanje rukom je umetnost – veština – zanat. Trebalo bi da se, na primer, lepo pisanje vežba na časovima likovne kulture. Da se izučava kao umetnost. Maternji jezik bi trebalo da bude posvećen pravopisu, načinu izražavanja, komunikaciji kroz napisano. I to sve, naravno, na način na koji se sada piše – na računaru. A pisanje rukom neka bude umetnost, nešto što svako treba da prođe u školi, jer možda će neko nastaviti da se time bavi i kasnije. Rukopis ne sme više da bude osnova školstva, i to mora da se promeni pod hitno. Jer, deca neće hteti da idu u školu, zato što će shvatiti da je ono što uče u školi besmisleno.

U stvari, oni već sada ne žele da idu u školu.

Već smo zakasnili…

Advertisements

One response to “Kaligrafija”

  1. silverg says :

    Da, pa evo, i ovde ću, mada kasno (nikad nije kasno) ostaviti vrlo progresivan stav glede tog rukopisa i IT tehnologija.
    Naime, radim u firmi gde je upotreba računara prisutna kod mene 100% a kod ostale većine preko 80% radnog vremena. Šta mislite koji procenat ili broj njih zna slepo kucanje? Ili, ne daj Bože, brzo čitanje?
    Nebitno je što ja znam oba, već to što se na razgovor za posao, nikad ne postavlja jedan od ova dva uslova. Manje više ga niko ne bi ni ispunio, ali ni obična kompjuterska pismenost se ne zahteva. Dakle, uvek se štrecam kada je reč o upotrebi rukopisa reč. Moj rukopis je tokom celog školovanja, a imam i fakultet, bio skoro nečitak, čak i za mene. Da skratim, verujem da bi pod obavezno trebalo uvesti veštinu slepog kucanja, ali i čitanja.
    p.s. A posebno se grozim onog “u naše vreme…” (dodati odgovarajući sadržaj). Pa onda da se vratimo u pećine, dleto i onaj očin, kleštra u ruke i – voila!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: