Ispravnost obrazovanja

piše: Mateja Opačić

Sastavljam test za studente na fakultetu. U pola posla stajem i pitam se šta to radim? Sastavljam test u kome odgovor na svako pitanje može za nekoliko sekundi da se nađe na netu. I shvatam: “Ovo nije adekvatno!”
Obrazovanju pristupamo bez preteranog razmišljanja. Radimo ono što su nama radili. Pokušavamo da decu naučimo ono što su nas naučili. Ne shvatajući da je ovo potpuno pogrešno i neadekvatno. Deca se u mnogo većem procentu odupiru školovanju nego što je to ranije bilo. Na konferenciji o učenju održanoj jesenas, nastavnica koja je sedela pored mene rekla mi je da krajem prošlog veka manje od 15 odsto dece nije moglo da se uklopi u školski sistem, odnosno smatrani su neprilagođenima. A da taj procenat u poslednjih par godina toliko raste da će se uskoro većina dece smatrati neprilagođenim. Hmmmm…
Možda nisu deca neprilagođena, nego mi imamo pogrešne metode? Možda školovanje mora da bude drugačije?
Da li dete može da nas ozbiljno shvati, ako od njega tražimo da zna napamet nešto što se na netu sazna za par sekundi? Da li dete smatra da je to što očekujemo od njega besmisleno? Da li može da razume da mu treba škola i obrazovanje ako se od njega traže besmislene stvari koje mu ništa neće značiti u životu.
Razmišljam o tome koje su to besmislene stvari koje ih teramo da uče i savladavaju, a da im nikad neće trebati.
– Činjenice koje se lako nađu na netu
– Istoriske činjenice iz raznih oblasti
– Pisanje rukom
Šta još?
Ako ovo ne treba da ih učimo, šta bi trebalo da ih učimo?

Advertisements

7 responses to “Ispravnost obrazovanja”

 1. pcelica says :

  Mozda je u eri interneta stvarno suludo uciti decu raznim podacima koji su neinteresantni, a opet, ne smemo dopusiti da one neke stvari iz opste kulture prodju nezapazeno. Mozda je najbolje nauciti ih kako da se interesuju za neke oblasti, probuditi njihovu prirodno urodjenu radoznalost i nauciti ih kako da uce o tome sto ih stvarno zanima. Deca su savrsena, lako ce zapamtiti ono sto ih interesuje, na nama je da ih zainteresujemo i podrzimo.

 2. miraspasic says :

  Mi profesori, smo ti koji iniciramo metodom, načinom uputstvom… kako uvežbati, naučiti, steći u životu.

  • Intelektualne veštine says :

   A jeste li menjali skoro nešto u metodama koje koristite u radu sa decom? Generalno, koliko su profesori, predavači, asistenti spremni da se neprestano “update”-uju, da bi bili zanimljivi i bliži deci? Ovo su samo teme o kojima bi bilo super da diskutujemo.

 3. Sale says :

  Ako tražimo od učenika da reše problem. Za rešavanje problema potrebne su nam informacije koje su nam dostupne na internetu za nekoliko sekundi. Ali učenik, ako ne zna kakve su mu informacije potrebne ne zna ni šta treba tražiti na internetu. Strategije rešavanja problema su ono što bi mogli podučavati. Naravno neke činjenice se prosto moraju znati i ne bi trebalo zanemariti teoriju niti sa omalovažavanjem posmatrati reprodukciju znanja. Metode, metodske forme, tehnike učenja ima ih mnogo i svaku možemo modifikovati i prilagoditi ciljnoj grupi i sadržaju koji želimo da naši učenici ili polaznici seminara nauče. Predlažem, opišite neku savremenu metodu i diskutujmo o metodi..

 4. Mateja says :

  Promena načina obrazovanja. Gledam sina kako igra igrice, zna sve što je potrebno, sve detalje, činjenice sve zna napamet. Sve to zapamti bez ponavljanja, iz cuga. A kad treba da se uči za školu onda je teško nešto zapamtiti.
  Dakle treba aktivnirati zainteresovanost kod dece, oni će usput pokupiti sve činjenice koje su potrebne da bi se stvorilo to opšte znanje.
  Umesto da se ulaže u kreiranje i štampanje udžbenika (uništavanje šuma), treba da se ulaže u kreiranju obrazovnih igrica. To je moj predlog.

 5. Sale says :

  http://viking.coe.uh.edu/~ichen/ebook/et-it/gcsp.htm
  Pogledajte zanimljivo je. Dobar predlog, ovde možete naći i teoriju učenja koja podržava predlog. Radikalno je, treba po mom mišljenju ulagati i u jedno i u drugo. Da li će i do kada će obrazovne igrice zadržati zainteresovanost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: