Čitanje na komad, na metar ili na megabajt

piše: Mateja Opačić

Čitam reklamu za neki bar (nećemo da reklamiramo), rakija na metar. Hmmm, zar se piće ne meri na decilitre ili na čašice?
Šta si pročitao? Na ovo pitanje sam nekad odgovarao sa: “Tri knjige prošlog meseca”. Ili “Dok sam te čekao pročitao sam dva časopisa”. Sada je malo drugačije, više čitamo preko neta, pa odgovor na pitanje “Šta si pročitao”, obično glasi tutorijal od 8MB, ili dokument od 458KB. Mislim, ispravno bi bilo da znamo koliko smo reči pročitali, to bi bilo merodavno. Merenje na bajtove i komade nekako nije adekvatno.
A tek brzina ispijanja rakije, pardon čitanja. Kako li se to meri? “On strašno brzo čita – juče je pozajmio knjigu i već ju je pročitao!” Hmmm, 245 strana za 24 sata, baš i nije brzo…
U stvari, sve je veoma relativno. Nekome je brzo ako pročita knjigu za jedan dan, a drugome ako je pročita za jedan sat. Meni je bitno da mogu da pročitam onoliko brzo koliko imam vremena. U stanju sam da časopis pročitam za pola sata, ili da ga degustiram ceo vikend. A količina informacija koja ostane od svega toga posle nedelju dana je ista. Probao sam, i preporučujem svakome da proba, neverovatno je kada shvatite da ste skoro isto zapamtili bez obzira da li ste samo prelistali ili ste detaljno čitali.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: